انواع رنگ چوب کدامند و چگونه بهترین رنگ چوب را انتخاب کنیم؟
بسیاری از ما به استفاده از صنایع چوبی برای دکوراسیون خانه و محل کارمان علاقهمندیم. با این حال در مورد چوب و جزییات آن چیز زیادی نمیدانیم. یکی از عناصر مهم در تعیین زیبایی و کیفیت چوب، رنگ آن است. شناخت انواع رنگ چوب و اینکه چگونه بهترین رنگ چوب را انتخاب کنیم، دغدغه بسیاری از ماست. در این مقاله به موضوع انواع رنگهای چوب و انتخاب بهترین نوع آن پرداختهایم.
انواع رنگکاری چوب
به طور کلی رنگکاری چوب به دو صورت پوششی و غیر پوششی انجام میشود. هرکدام از رنگها در نوع خاصی از رنگکاری به کار میرود. پیش از شروع رنگ زدن بر سطح چوب، سه مرحله سمبه کاری، بتونه کاری و سمباده کاری باید انجام شود. به این صورت بافت چوب آماده رنگ زدن میشود، اما ببینیم تفاوت رنگکاری پوششی و غیر پوششی چیست؟
رنگکاری غیر پوششی
در این نوع رنگکاری بافت چوب رنگ میشود اما طرح و شکل بافت همچنان مشخص است و پوشانده نمیشود. چوبهایی که بافت زیبایی دارند بهتر است به صورت غیرپوششی رنگ شوند تا زیباییشان همچنان نمایان باشد.
رنگکاری پوششی
با رنگکاری پوششی چوب، بافت آن دیگر مشخص نیست و به طور کامل پوشانده میشود. جنس چوب نیز دیگر قابل تشخیص نیست. اگر جنس رنگ گیاهی و مرغوب باشد، به بافت چوب قوام میبخشد.
انواع رنگ چوب را بشناسیم
از رنگهای چوب برای تغییر نمای چوب، ایجاد طرح جدید و یا تقویت بافت چوب استفاده میشود. در ترکیب رنگ چوب مثل رنگهای دیگر سه جز مهم وجود دارد.
- رنگدانه
- حلال
- اتصال دهنده
نوع حلالی که در رنگها به کار میرود بسیار مهم است. ماده حلال ممکن است کاملا شیمیایی باشد، همانند تینر و یا بنزین. اما حلال طبیعی و گیاهی نیز در بازار موجود است که برای بعضی رنگها به کار میرود.
انواع مختلفی از رنگ چوب در بازار موجود است. هرکدام از این رنگها خاصیتها و کاربرد ویژه خود را دارد. همچنین خواص شیمیایی انواع رنگ چوب مطلبی تخصصی است. اما در اینجا با زبان ساده به معرفی انواعی از رنگ چوب میپردازیم.
رنگ روغنی( الکیدی)
رنگهای روغنی تنها مخصوص چوب نیستند، بلکه در رنگکاری فلزات، بدنه خودرو و … نیز به کار میروند. البته بسیاری از کارشناسان با استفاده از رنگ روغنی برای رنگکاری چوب مخالفند. به این دلیل که این رنگها به بافت چوب آسیب میزنند اما تعدادی نیز از رنگهای روغنی استفاده میکنند. از رنگهای روغنی در رنگکاری غیرپوششی استفاده میشود.
ماده حلال این رنگها میتواند به دو صورت شیمیایی و گیاهی باشد. حلال شیمیایی رنگهای الکیدی تینر روغنی است که بیرنگ است و بوی تندی دارد. گاهی برای خشک شدن سریعتر رنگ از بنزین به عنوان حلال استفاده میشود.
رنگهای روغنی گیاهی
برخی از رنگهای روغنی گیاهی هستند. این روغنها غالبا وارداتی هستند و قیمت بالایی دارند. رنگهای گیاهی خواص ویژهای دارند، از جمله اینکه:
- به بافت چوب استحکام و زیبایی میبخشند.
- ضدحساسیت هستند
- از بافت چوب در برابر رطوبت و کپک زدن محافظت میکنند.
رنگ فوری یا شفاف
یکی دیگر از انواع رنگ چوب رنگهای فوری است. رنگهای فوری نیز در رنگکاری پوششی و غیرپوششی هردو به کار میروند. این رنگها سریعتر از انواع دیگر خشک میشوند، اما خشک شدن آنها نه با هوا بلکه به وسیله محلولهای شیمیایی دیگر صورت میگیرد.
سیلر، نیم پلیاستر، تمام پلیاستر، کیلر و رنگ خودرویی انواعی از رنگهای فوری هستند. از رنگهای فوری غالبا در فضای بسته مثل رنگکاری کابینتها، مبلمان و سرویس خواب استفاده میشود. حلال رنگهای فوری تینر فوری است. سیلر، کیلر و رنگهای پلی استری معمولا طرح چوب را نمیپوشانند اما رنگ خودرویی بافت چوب را میپوشاند.
رنگ پلی اورتان
این نوع رنگ بر پایه رزین پلی اورتان تهیه میشود. رزین پلی اورتان یک ماده چسبناک، شفاف و براق است که بسیار سریع خشک میشود. دو نوع رنگ پلیاورتان برای رنگکاری چوب وجود دارد:
- پلی اورتان بر پایه روغن
- پلی اورتان بر پایه آب
این دو نوع رنگ تفاوتهایی با هم دارند که در کیفیت نهایی کار تاثیرگزار است. اگر قصد دارید برای رنگکاری از رنگ پلی اورتان استفاده کنید، حتما ابتدا تفاوتهای دو نوع آن را خوب بررسی کنید. رنگ پلی اورتان؛
- بافت مقاومی دارد و پوسته پوسته نمیشود
- در برابر تابش اشعه آفتاب از چوب محافظت میکند.
- ضد آب است و در شرایط آب و هوایی مرطوب کپک نمیزند.
چگونه بهترین رنگ چوب را انتخاب کنیم؟
احتمالا پیش از اجرای سازههای چوبی این سوال به ذهن همه ما میرسد. موارد زیادی هست که در انتخاب رنگ چوب باید در نظر گرفت.
- نوع سازه چوبی:
رنگکاری کابینت، مبلمان و سرویس خواب با سازههایی که غیردکوراتیو هستند متفاوت است. معمولا برای سازههای دکوراتیو از رنگهای شفاف و غیرپوششی استفاده میشود. اما برای رنگکاری نردهها میتوان از رنگ پوششی و مات استفاده کرد. - محل اجرای سازه چوبی:
اینکه سازه شما در یک فضای بسته قرار دارد یا یک فضای باز، عامل مهمی است. در انتخاب رنگ برای سازههایی که در معرض بادوباران، اشعه آفتاب و پوسیدگی قرار دارند، انتخاب رنگ مقاوم و چندلایه مهم است. - شرایط آب و هوایی محل:
رطوبت، میزات تابش آفتاب و بارندگی را در نظر بگیرید. رنگهای پلی اورتان مقاومت زیادی دارند و برای شرایط آبوهوایی سخت انتخاب مناسبی هستند. - میزان دمای محیط:
بسیاری از رنگها در سرمای زیاد ترک میخورند و پوسته پوسته میشوند، بنابراین هنگام انتخاب رنگ چوب به دمای محیط دقت ویژه داشته باشید. - جنس چوب:
برای انتخاب رنگ مناسب با جنس چوب سازه خود از یک رنگکار حرفهای مشورت بگیرید. - کیفیت رنگ و بوی آن:
بعضی رنگها تا مدتها بعد از رنگکاری بوی نامساعدی بر جا میگذارند. رنگهای روغنی از این دسته هستند. هنگام انتخاب رنگ چوب به این مورد هم توجه کنید. - ظرافت و زیبایی رنگ:
در نهایت سلیقه شما عاملی است که در انتخاب رنگ موثر است. رنگ را متناسب با زیبایی سازه خود انتخاب کنید. میتوانید پیش از انتخاب رنگ از وبسایتهای معتبر فروش رنگ چوب کمک بخواهید. - قیمت و هزینه رنگ چوب:
مسلما برخی رنگها قیمت بالاتری دارند. برای مثال رنگهای گیاهی گرانتر هستند. پیش از انتخاب رنگ چوب هزینه آن را در نظر بگیرید.
سخن پایانی
چوب یک ماده محبوب در ساخت اشیا است بنابراین انتخاب رنگ آن نیز موضوع مهمی است. تنوع رنگهای چوب بسیار زیاد است. هرکدام از انواع رنگ چوب مزایا و معایب خود را دارد. پیش از انتخاب ابتدا سعی کنید:
- انواع رنگ چوب، مزایا و معایب آن را بشناسید.
- از هزینههای انواع رنگ چوب مطلع شوید.
- شرایط و ویژگیهای سازه خود را در نظر بگیرید.
و در نهایت مشخصات سازه، شرایط محل سازه و سلیقه فردیتان را با یک کارشناس در میان بگذارید. در پاسخ به سوال چگونه بهترین رنگ چوب را انتخاب کنم، مشاوران به شما کمک خواهند کرد.