در زبان انگلیسی اصطلاح Thermochromism اصطلاحی است که برای رنگهایی خاص به کار میرود. رنگهایی که در زبان فارسی به نام ترموکرومیسم، گرمارنگی یا گرمازای حرارتی شناخته میشود. این نامها که در واقع نامهای دیگری از رنگ ترموکرومیک هستند، به خوبی مفهوم و معنای اصطلاح این رنگ را به مخاطب نشان میدهند.
در واقع این رنگها، رنگهایی هستند که در اثر تغییر دما، دچار تغییر رنگ میشوند. حتما ماگهایی را دیدهاید که هنگامی که درون آنها را با چای یا دیگر مایعات گرم پر میکنیم، تغییر رنگ میدهند. در این مواد از رنگهای ترموکرومیک و رنگدانهها آن استفاده شده است. به این ترتیب با استفاده از این رنگها زیبایی به وسایلی چون ماگها بخشیده میشود.
البته رنگدانههای بسیاری به عنوان رنگدانه ترموکرومیک شناخته میشوند. این رنگدانههای متفاوت در دماهای متفاوتی تغییر رنگ میدهند و به رنگ متفاوتی در میآیند. این دماهای متفاوت میتواند بسته به خواص و خصوصیات ذاتی رنگدانههای به کار رفته در وسیله مورد نظر، اثرگذاری متغیری را داشته باشد.
اگر شما هم به دنبال دانستن و استفاده کردن از این رنگدانههای محبوب هستید، باید اطلاعاتی را درباره آنها داشته باشید. رنگدانههایی که به سرعت جای خود را در صنایع مختلف پیدا کردند و توانستند که در بازار کاربردهای بسیاری را از آن خود کنند. در ادامه میتوانید از کاربردهای این رنگدانهها و ترکیبات آنها بیشتر بخوانید.
کاربردهای رنگ ترموکرومیک
از این رنگها به طور معمول برای زیبایی در وسایل مختلفی استفاده میشود. زیبایی که با استفاده از خواص این ماده میتواند دو چندان شود. برخی از وسایلی که در آن از این رنگدانهها استفاده میشود، عبارتاند از:
- شیشه شیر و لوازم نوزادان (بسته به نوع رنگدانههای استفاده شده و کاربرد وسیله، تغییر رنگ متفاوت است.)
- کتریهای تزئینی و زیباکننده (پس از جوش آمدن آب درون این وسایل تغییر رنگشان قابل مشاهده است.)
- ماگها و لیوانها (هنگامی که درونشان را با مایع گرم مثل چای یا قهوه پر کنیم، تغییر رنگشان را مشاهده میکنیم.)
- لباسها و تیشرتهای چند رنگ (اینها با استفاده از سشوار تغییر رنگ میدهند.)
- چاپگرهای حرارتی (در این وسیله از کاغذهای گرمارنگ استفاده میشود.)
- آکواریوم (برای مشاهده تغییرات دمایی داخل آکواریوم از این رنگدانهها استفاده میشود.)
در پارچهها، شیشه، لوازم آرایشی و بهداشتی، پلاستیک، سرامیک و بسیاری از مواد دیگر نیز میتوان کاربرد این رنگدانهها را به راحتی مشاهده کرد. این رنگدانهها با سرعت توانستند در دنیای صنایع وارد شوند و جایگاه خوبی را برای خود در صنایع مختلف کسب کنند. برای دیدن کاربرد آنها لازم است تا قدری به اطراف خود نگاه کنید و دقت به خرج دهید!
انواع رنگدانهها
رنگدانههایی که در رنگهای ترموکرومیک استفاده میشوند، انواع مختلفی دارند. این انواع مختلف موجب تغییرات و تفاوتهایی در خواص وسایل ساخته شده از آنها میشود. در صورتی که به دنبال شناخت انواع این رنگدانهها هستید، این مقاله میتواند در این امر به شما یاری برساند.
البته این تفاوت در رنگدانهها، به خاطر ترکیبات آنها است. ترکیباتی که به سه دسته تقسیم میشوند.:
- ترکیبات آلی رنگی الکترون دهنده
- ترکیباتی دارای الکل
- ترکیباتی شامل هیدروکسیل فنولی
البته تمامی این ترکیبات، باز ممکن است با یکدیگر ترکیب شوند و ترکیبات جدیدی را به وجود آورند. ترکیباتی که خواص مختلفی را تجربه میکنند. این خواص ممکن است در دمای اثرگذاری و تغییر رنگ متفاوت باشد. این بازه دمایی چیزی از صفر درجه سانتیگراد تا دویست درجه سانتیگراد را شامل میشود. همچنین رنگهای مختلفی را ممکن است این ترکیبات ایجاد کنند.
این رنگها نیز با توجه به ترکیبات موجود و میزان هریک، متفاوت است. آبی، زرد، سبز، قرمز، سفید، مشکی، بنفش، نارنجی و دیگر رنگهایی که حاصل از ترکیب این رنگها هستند، برخی از این رنگها را تشکیل میدهند.
خلاصه نکات پایانی مقاله
همانطور که در بالا خواندید، رنگ ترموکرومیک رنگی است با ویژگیهای متغیر در برابر حرارت! رنگی که میتواند با تغییر دما، خواص خود را تغییر دهد و زیباتر جلوه کند. حتما پیش از این وسایل زیادی را دیدهاید که در برابر دما حساس هستند و ویژگیهای آنها و رنگشان تغییراتی را در برابر تغییرات دما دارد.
همانطور که الان میدانید این وسایل با استفاده از رنگها و رنگدانههای ترموکرومیک ساخته شدهاند. رنگهایی که با تغییرات دمایی زیبایی را به وسایل هدیه میدهند.
اگر به دنبال آن هستید تا بتوانید وسایل چند رنگ داشته باشید تا در دماهای مختلف، رنگهای متغیری داشته باشند، این رنگها همان گزینههای اصلی برای شما هستند. به هرحال باید بدانید که از این رنگها میتوانید در این وسایل استفاده کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.